Test av BMW F 800 GS: Vellykket oppgradering

Tekst og foto: Kyrre Hagen

Mellomklasse adventurenen til BMW er oppgradert med ny motor. Nå heter sykkelen F800GS, selv om den i virkeligheten er en 900. Hvem er så denne sykkelen beregnet for, og hvordan fungerer den egentlig? Vi tok sykkelen med på test på svingete Vestfold-veier.   

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
F 800 GS fungerer ganske greit i solnedgang.

F800GS er en modellbetegnelse som BMW har hatt stor suksess med tidligere. Modellen har vært et solid kompromiss mellom asfalt og grusveier, eller det vi i dag kaller adventuresykler. Undertegnede har selv mange tusen kilometer i salen på denne. Den nye F 800 GS derimot, tar over for F 750 GS, som ble introdusert i 2018, og er en sykkel som har solgt bra for BMW. Denne nye 800 varianten, ser nærmest helt lik ut 750’en. Det som skiller disse syklene, fra resten av porteføljen til BMW, er at tallene i modellbetegnelsen ikke har noe med kubikk å gjøre. Fra den første to-sylindrede F650GS kom på markedet, har sifrene bare vært en indikasjon på at det var tatt ut mindre effekt i motoren på denne, enn på datidens storebror F800GS. Blokka og slagvolumet var det samme. Det samme gjentok seg når motoren øket slagvolumet til 850 kubikk, og det samme gjentar seg nå. Motoren i nye F800GS er på 895 kubikk for den som ikke har fått det med seg det. Den er altså den samme som du finner i nye F900GS.   

Design og byggkvalitet  

F 800 GS 2024 har det samme robuste eventyr-designet som 750’en. Motoren er et bærende element, som sammen med stålrørsramme og aluminiums svingarmen er en solid konstruksjon. Den ser solid ut, og den er det.  

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester

Denne sykkelen egner seg til alt, fra fine asfaltveier til grusveier. Kort sagt det en adventure-fører stort sett er ute på. En mer ekstrem adventure-fører vil imidlertid raskt oppdage at sykkelens geometri, og fysiske mål gir den begrensninger, og at denne sykkelen ikke er noen spesialist i teknisk terreng. Her har den vekta mot seg, med en kjøreklar vekt på 227 kg. Eksemplaret vi har til test er en fabrikksenket sykkel, som ytterligere reduserer terrengegenskapene. Demperkomponenter og bremser står i stil med prisen, og det tilsier at man ikke har kunnet velge på øverste hylle. Når det er sagt, fungerer F800GS utmerket til sitt bruk. Jeg vil vel si at om du er en fører som ikke er av de aller største og ønsker en driftssikker og robust allroundsykkel, både til asfalt og vanlige grusveier, er dette et veldig fornuftig og godt alternativ. I tillegg får du den til en fornuftig pris.

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
F 800 GS er en god turkamerat, som vil kunne passe mange.

Motor og ytelse 

Den vannkjølte 2-sylindrede firetaktsmotoren på 895 cc leverer 87 hk ved 6750 o/min og et maks dreiemoment på 91 Nm på samme turtall. Dette er en ytelsesøkning på 10 hester, og en økning av dreiemomentet på 8 Nm. Dette er respektable ytelser, som vil fungere svært fint for de aller fleste.   

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
Instrumentet er den kjente 6,5 tommers TFT skjermen som fungerer veldig godt.

Teknologi og elektronikk 

Den kjente 6,5″ TFT-fargeskjermen er på plass. Denne gir klar og lettleselig informasjon og inkluderer BMW Motorrad Connectivity, som muliggjør smarttelefonintegrasjon for navigasjon, musikk og samtaler. Standard er også BMW Motorrad ABS Pro og tractionkontroll, som gir økt sikkerhet under forskjellige kjøreforhold. Motoren har to kjøremoduser som standard, led front og blinklys og varmehåndtak. Sykkelen har USB ladeuttak ved siden av instrumentet.  

Som tilleggsutstyr finnes nøkkelfri tenning, quickshifter og dekktrykksensorer. SOS knapp, som kontakter deg og nødetatene ved en ulykke. Dynamisk ESA og flere kjøremoduser (Dynamic / Enduro).  

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
Du kan kjøre ganske så aktivt med denne krabaten.

Tilleggsutstyr 

Blant tilbehør til modellen kan du velge to utstyrspakker:  

Dynamic package inneholder:  Riding Modes Pro, Shift Assistant Pro, Dynamic ESA. 

Comfort package inneholder:  Cruise Control, Forberedt for navigasjon, Keyless Ride, Bagasjebrett, M Endurance kjede.

Om du bestiller et eksemplar med begge disse pakkene har du virkelig en fullspekket modell, med det aller meste du ønsker deg.  

Ellers er lista med tilleggsutstyr lang for denne modellen, men vi noterer oss:

 • Vario bagasjesystem
 • Tankveske
 • Motorskydd
 • Justerbare hendler
 • Styreforhøyere
 • Høyere vindskjerm
 • BMW Motorrad Connected Ride Navigaton.  

Hva synes så fagpersonene på Speed om sykkelen?  

Ole Petter Sørhaug: Salgssjef BMW

F800GS er en flott sykkel som er bra til det meste, og kan kjøpes som senket utgave, noe vi selger mye av. Det er en bedre utgave av bestselgeren til BMW i 2023, F750GS. Jeg sitter bra på den, og liker motoren veldig godt. Det er mye utstyr og jeg er veldig fornøyd med Cruise Control. Her er det mange typer av seter som de fleste finner seg til rette på. Skulle jeg hatt den selv, hadde jeg kjøpt den justerbare vindskjermen til Givi.

Espen Sæle: Verksmester

Jeg tenker at dette er en velprøvd motorsykkel som byr på lite problemer. Sykkelen er servicevennlig, noe som gjør at service kostnadene ikke blir så høye, kan jo også kjøpe service inklusive. Liker veldig godt at man kan få sykkelen med skikkelige justerbare støtdempere. Det er jo ganske bra utvalg i seter og høyder til sykkelen, og det er ikke mange sykler som passer til så mange forskjellige mennesker. På en fabrikksenket F800GS med lavt sete, rekker de fleste godt ned i bakken på.

Prøvekjøring 

Jeg tar med meg sykkelen for å teste den litt på underlagene jeg mener den er beregnet for. Sykkelen har et utseende som tilsier at den er letthåndterlig. Den ser verken stor eller tung ut. Eksemplaret jeg har fått med meg er en fabrikksenket variant. Det vil si at den er senket 55 mm. Standard setehøyde er 760 – 845mm. Når det gjelder setehøyder må vi også nevne at tilpasningsmulighetene er store, med seter i fire ulike høyder tilgjengelig. I tillegg til at sykkelen kan senkes. Dette betyr at det skal være muligheter for de aller fleste. Jeg får montert et normalt sete, og på testeksemplaret sitter jeg bra, til tross for at beina mine er lange.   

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
Motoren på nye F 800 GS har et herlig skyv ut av svingene.

Førermiljøet på sykkelen er kjent, med TFT skjerm, cruise-kontroll, multifunksjons ratt på høyre styreholk, SOS-knapp, og ellers knapper og brytere der du er vant at de skal være på en BMW. (vær oppmerksom på at sykkelen jeg tester har en del tilleggsutstyr, så dette avviker fra en standard variant uten noen ting). Speilene er også veldig kjente. Den har også integrerte fester for Vario kofferter. Dette eksemplaret er levert med Comfort pakke, og ellers litt annet ekstra tilbehør. Forskjellen til knappene på min egen 1250GSA, er ikke stor. Jeg sitter bra på sykkelen, og føler at ergonomien er god. Setet er ikke noe komfortsete, så etter et par timer melder behovet for en pause seg. Oversikten både forover og bakover på sykkelen er bra, og byggekvaliteten på sykkelen virker solid. I stille tilstand vil de fleste klare å håndtere sykkelen. Den er ikke lett, men tyngdepunktet er ikke alt for høyt, og gjør den håndterbar for de fleste. 

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
F 800 GS ev virkelig en betegnelse å leve opp til.

Når jeg begynner å kjøre blir jeg raskt imponert over motoren. Den har virkelig kreftene der du trenger dem, og til tross for at jeg ofte kjører sykler med høyere ytelser, føler jeg virkelig ikke at jeg mangler noe. 87 hk og 91 NM er en solid kraftleveranse, og sykkelen henter seg relativt lett opp fra 3000 omdreininger. Kreftene leveres også imponerende jevnt, uten noen rykk eller “drops» i noen områder. Det jeg imidlertid savner er en quickshifter, ja for motoren er såpass pigg at du ønsker deg raske girskift, for å kunne utnytte potensialet fult ut. Heldigvis finnes dette å få bestilt som ekstra tilbehør. Det neste jeg blir overrasket over er vindbeskyttelsen på sykkelen. Vindskjermen er bitte liten, og kan ikke sammenlignes med en GSA, men gjør jobben mer effektivt enn jeg hadde turt å håpe på, her kan du sikkert forbedre vindskjermingen ytterligere ved å montere en justerbar skjerm. I tillegg til vindskjerm, har du vindavvisere foran styreholkene, som beskytter hendene.    

Det tar ikke lang tid før veien begynner å svinge. Selvsagt fører senkningen av sykkelen til at du får redusert nedleggsvinkel, men dette plager meg ikke ved normal kjøring. Når jeg virkelig bestemmer meg for å presse den, har den selvsagt sine begrensninger. Jeg blir med noen kompiser på en rask kveldstur, og er egentlig overasket over at sykkelen henger såpass bra med i tekniske svingpartier. Oppsummert kan jeg si at den lange akselavstanden på 1566 mm og etterløp på 106 mm bidrar til god stabilitet på høye hastigheter, men begrenser sykkelen litt i trange svinger.   

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
Den lille vindskjermen overrasker meg. Mye av fartsvinden forsvinner.

Bremsene var noe av det jeg var nysgjerrig på. Ville de klare å stoppe 227kg pluss fører og bagasje på en effektiv måte. F800GS har ikke de mest effektive bremsene på markedet, men de leverte over det jeg på forhånd hadde turt å håpe på. De er lette å dosere, og tar godt tak i bremseskivene.  

Når det gjelder dempere, fungerer disse bra til normal og ganske aktiv kjøring, men de har sine begrensninger. Demperne i fronten har ikke justeringsmuligheter, mens demperen er fult justerbar. Ikke mange vet at du kan stille inn både demping og retur i tillegg til forspenningen på denne. Vandringen på demperne er 170 mm. Til offroad kjøring er dette lite, men på en enkel grusvei, vil dette fungere. Kort oppsummert, både fjerdingsvei, justeringsmuligheter, og kvaliteten på demperne gjør at sykkelen ikke kan karakteriseres som en offroader, men som en adventurer som ikke skal ut på for dårlig underlag, fungerer den. På landeveien er demperne tilstrekkelig for de fleste, men har begrensninger for det jeg vil kalle viderekommende førere. BMW har plukket deler for å kunne produsere en prisgunstig motorsykkel, og dette mener jeg de har lykkes med i dette konseptet.  

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
F 800 GS er en adventure sykkel du kan dra på lange turer med.

Tekniske spesifikasjoner

Motor

 • Type Vannkjølt, 2-sylindret, firetaktsmotor med fire kamstyrte ventiler per sylinder, to overliggende kamaksler og tørrsump smøring  
 • Boring x slaglengde 86 mm x 77 mm Kapasitet: 895 cc  
 • Kompresjonsforhold 13,1 : 1  
 • Effekt 87 hk ved 6 750 o/min  
 • Maks. dreiemoment 91 Nm ved 6 750 o/min  

Drivverk 

 • Girkasse 6  
 • Kraftoverføring X-ring kjede, rykkdemping i baknavet 

Chassis / bremser 

 • Forhjulfjæring Teleskopgaffel, diameter 41 mm 
 • Styrehodevinkel 63° 
 • Hjul Støpte aluminiumsfelger 
 • Felg, foran 2.50 x 19″ Dekk, foran 110/80 R19 
 • Felg, bak 4.25 x 17″ Dekk, bak 150/70 R17 
 • Bremse, foran Dobbel flytende 305 mm skivebrems, 2-stempelet flytende kaliper 
 • Bremse, bak Enkelt 265 mm skivebrems, 1-stempel flytende kaliper 
 • ABS BMW Motorrad ABS 
 • Etterløp 106 mm 
 • Akselavstand 1 556 mm  

Dimensjoner / vekter 

 • Setehøyde 815 mm (standard), Original senket 760 mm  
 • Tankvolum 15 liter 
 • Vekt kjøreklar, fulltanket: 227 kg 
 • Lengde 2 294 mm 
 • Bredde 910 mm  

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / MC-tester
Ut på eventyr.

Konklusjon

Den nye BMW F 800 GS har mange sterke sider. Den kombinerer komfort, teknologi og pålitelighet på en måte som bør gjøre den til et attraktivt valg for mange førere. Sykkelen er rimelig i utgangspunktet, men kan tilpasses med det meste av utstyr du ønsker deg. Om du velger de to utstyrspakkene som tilbys, har du virkelig en sykkel med mye utstyr og elektronikk integrert. For ferske førere vil den oppleves veldig tillitsfull, stabil og lett å mestre. Her har også førere som ikke er de aller høyeste et veldig godt alternativ, med store tilpasningsmuligheter. Motoren er veldig bra, og leverer på imponerende måte. Den har krefter nok for de fleste. Sykkelen er en eventyrer med litt begrensninger i forhold til de røffeste underlagene, men som en allrounder fungerer den bra. F 800 GS er godt egnet både til kveldsturer og lengere turer med bagasje. Den vil føles som et trygt valg, og jeg er ganske sikker på at annenhåndsverdien vil stå seg bedre en mange konkurrenter.  

Kyrre har også testet:

Hvordan utføres testene?

Speed Motorcenter og Kyrre er enig om at journalist-arbeidet skal gjøres med en nøytral tilnærming

Author
Skrevet av Kyrre Hagen

Kyrre er kjent som motorsykkel-journalist, lidenskapelig adventure-kjører og en globetrotter. Motorsykkel har vært Kyrres store interesse siden ungdomskolen, og siden 2011 har han vært skribent i MC-avisa og Bike. I tillegg til å teste motorsykler har det å utforske fjerne land fra motorsykkelsetet vært en stor interesse.