Hva må du tenke på når du skal kjøpe ny motorsykkel?

Det å kjøpe en ny motorsykkel er for de aller fleste en stor avgjørelse. Det blir gjort mye research i forkant, og som oftest er det en gjennomtenkt avgjørelse.

Det er lett å se om du syns en sykkel ser fin ut eller om fargen er riktig, men hva burde du egentlig fokusere på når du skal kjøpe motorsykkel?

Hva skal jeg bruke sykkelen til?

Én ting er om sykkelen ser kul ut eller ikke, men skal du få mest mulig ut av sykkelen så burde det være en som passer dine behov. Skal du bruke sykkelen til pendling? Bykjøring? Grus eller asfalt? Får du klarhet i dette tidlig vil du kunne eliminere mange modeller og få en klarere retning på hva du burde fokusere på. For eksempel skal du kjøre på grus kanskje du burde fokusere mest på Adventure-segmentet? Skal du kjøre langt er det kanskje komfort som er det viktigste; deilig sete, varme i holkene, en robust vindskjerm som beskytter og muligheter for mye bagasje, mens hvis du skal bruke sykkelen som et transportmiddel i byen kanskje det holder med en scooter eller en ‘nakensykkel’?

Hvilken sittestilling passer meg best?

Det som du også må tenke på er sittestilling. Har du vonde knær må du ha en sykkel med god plass, har du vonde skuldre så kanskje ikke en typisk «race» sykkel er noe for deg hvor det blir mye belastning på armer og skuldre, her ville kanskje en mer oppreist sittestilling passe bedre. De aller fleste forhandlere har et bredt utvalg av demosykler for prøvekjøring. Vårt råd er å ta deg tid til å prøve litt forskjellig. Noen ganger er det å kartlegge hva du ikke liker like viktig som å finne ut hva som passer for deg. Elimineringsmetoden er undervurdert i mange tilfeller. Visste du for eksempel at det går an å senke de aller fleste motorsykler opp til 40mm?

Hvilken størrelse er rett for meg?

Noen er veldig opptatt av hestekrefter, det skulle helst vært 1000HK, si! Mens andre nettopp har fått lappen og ønsker noe lettkjørt for å lære mer. Det man bør tenke på er at med de fleste motorsyklene så vil du aldri få utnyttet fart og krefter ved lovlig kjøring på norske veier. Trenger du virkelig alle de hestekreftene? Og hva skal du med en toppfart på 300km/t? Mens hvis vi tenker motsatt, skal du kjøre langt og ha med mye bagasje så trenger du kanskje mer enn 300ccm for å ha det morsomt og å kjøre behagelig. Vårt beste råd for nybegynnere er og ikke ta seg vann over hodet, noen ganger kan en mindre sykkel være morsommere og gi mer selvtillit i det som forhåpentligvis er begynnelsen på mange gode år som motorsyklist.

Hvor mye ønsker jeg å bruke på sykkel?

Til slutt må man tenke på hvor mye kapital har man til rådighet til å bruke på ny motorsykkel. Er du usikker på hva du er på jakt etter så ta deg gjerne en tur til oss på Speed Motorcenter så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg å finne noe i din prisklasse. Kanskje vi til og med kan tipse deg om modeller du ikke allerede visste om? Vårt siste tips er å bruke kunnskapen som finnes hos en faghandler.

Vi sitter på fagkunnskap i alle ledd og hjelper deg med alt fra å finne rett sykkel og utstyr til tekniske spørsmål. Du finner oss på Skolmar 30 i Sandefjord, et steinkast unna E18.

Velkommen til Speed Motorcenter – faghandel siden 1970.