Hvordan finne riktig sikkerhetsutstyr til motorsykkelturen?

Våren er i anmarsj og en ny sesong står på tampen. Det er uhyre viktig med riktig sikkerhetsutstyr og vi på Speed ønsker å komme med noen tips til deg som skal investere i nytt MC-utstyr.

Husk, ingen forventer å krasje eller havne i en ulykke, men dessverre kan det skje oss alle. Hvis uhellet først er ute kan bra sikkerhetsutstyr være livsviktig.

I Norge er det overraskende nok bare hjelm som er påbudt. Selvfølgelig er det viktig å beskytte hodet, men er det ikke like viktig å ha hender, rygg, armer og ben som fungerer? Vi ønsker at alle som kommer innom Speed Motorcenter skal gå ut med det beste utstyret som er riktig for den spesifikke personen. Det er nemlig slik at kjøre og sikkerhetsutstyr er veldig individuelt og hva som er bra kan variere fra person til person. Derfor er det et par ting vi ønsker at dere skal tenke på når dere kjøper utstyr:

Hjelm

Vi pleier å si at den sikreste hjelmen er den som passer hodet ditt best. Mange blir overrasket over hvor forskjellige vi faktisk er når det kommer til størrelse og fasong på nettopp hodet. Derfor er vårt viktigste tips at du prøver flere ulike hjelmer, og helst går litt rundt i butikken med hjelmen på for å se om den blir ubehagelig over tid. Den skal sitte stramt, men ikke presse på panne eller tinning. Det kan hende at den modellen du i utgangspunktet kom for å kjøpe, egentlig ikke passer deg så godt. Den vanligste feilen vi ser hos kunder er at de kjøper hjelm i en størrelse for stor. Husk at en god hjelm vil forme seg litt etter hodet ditt og skal derfor sitte stramt. Visste du at en hjelm burde byttes ut hvert 5 år ved normal bruk?

Hansker

Hansker er veldig individuelt og her finnes det mye å velge i. Hvis man kjører mye motorsykkel både vår, sommer og høst kan det være lurt å investere i to sett med hansker. Ett par som er gode og varme, og ett par du kan bruke på fine sommerdager. Luft isolerer så når du leter etter varme hansker det er viktig å tenke på at hanskene ikke skal være for små, og at det er et materiale som ventilerer godt når du leter etter sommerhansker.

Støvler/sko

Her har utvalget eksplodert de siste årene, og vi ser at stadig flere fabrikanter kommer med et bredt utvalg av fasong og type. Fra en god gammeldags kjørestøvel som fungerer like bra og sikkert på bane som på vei, til modellene som ligner mer og mer på hverdagslige sko. En kjørestøvel som dekker godt oppover leggen vil alltid beskytte mer enn en sko som slutter rett over ankelen, men det viktigste her er at støvelen sitter godt rundt ankelen så den ikke faller av hvis noe skulle skje. Husk å sjekke at alt utstyret du kjøper er CE godkjent!

Bekledning

Her har du mange alternativer. Tekstil eller skinn? Laminert eller membran? Forskjellig type kjøreutstyr skal vi ta for oss i en annen artikkel, men når det gjelder å velge bekledning i forhold til sikkerhet er det viktig å få en jakke og bukse som passer deg slik at beskyttelsen sitter på rett plass. Det skal sitte ekstra beskyttelse i jakke og bukse for skuldre, albuer, knær og hofter. Husk å feste jakke og bukse sammen ved hjelp av glidelås hvis mulig. Dette vil hjelpe å holde beskyttelsen på plass ved et uhell, men også gjøre kjøreturen mer behagelig.

Ryggskinne

Ryggskinnen skal absorbere støt og beskytte ryggmargen. Det har skjedd mye med teknologien de siste årene, og ryggskinnen er ikke lenger tung og pinne stiv når det er kaldt ute. Den har blitt lettere og mer fukttransporterende samt at den er myk og former seg etter kroppen uavhengig av temperaturen ute. De aller fleste velger å legge ryggskinnen i en lomme på ryggen til kjørejakka istedenfor for å ha den rett på kroppen. Dette er smak og behag, men husk at det viktigste er at den sitter godt inntil kroppen, sånn at den holder seg på plass hvis man skulle være uheldig.

Airbag

Det nyeste tilskuddet til sikkerhetssortimentet og som vi ser blir mer og mer vanlig blant våre kunder er airbag. Airbag vest har blitt veldig populært og kan fås både til å ha på innsiden og utsiden av bekledningen. Her finnes det typer som er sensorstyrte og de som festes direkte til sykkelen. En airbag gir optimal beskyttelse av vitale deler (nakke ,rygg søyle, bryst, mage), ultra-rask deteksjon og er enkle å bruke og gjenbruke. Vi er forhandlere av KLIM og Helite sine airbag systemer, kom gjerne innom for en demonstrasjon.  

Pris

Kostnad er for mange en viktig faktor. Dessverre er det slik at kvalitet og pris i mange tilfeller henger sammen, men det er viktig å huske på at det sikreste utstyret er det du tar på deg hver dag, ikke det utstyret du lar ligge igjen hjemme. Investere i kjøreutstyr som er behagelig som du ønsker å bruke er vårt beste tips.

Vi vil avslutte med å understreke viktigheten med å investere i godt sikkerhetsutstyr. Bruk gjerne ekspertisen som finnes tilgjengelig hos oss og spør oss gjerne om tips eller råd.

Vi på Speed Motorcenter har et stort utvalg med mye nytt og står klare til å hjelpe!