Å reise i Alpene og Dolomittene – MoHo Hoteller

Da jeg ble forespurt om å skrive noen ord om det å reise nedover i Alpene og Dolomittene hvor vi også kan møte motorsyklister og andre hyggelige folk, ville jeg gjerne det. Noen erfaringer og råd fra et par som har gjort dette i noen år.

Vi er Kirsti og Tore, et par med bare 10 års kjørekort for mc. Vi har gleden av å ha handlet flere av våre BMW GS hos Speed MC i Sandefjord. Et meget hyggelig og kompetent sted å være kunde hos, alle våre bekjente får klar beskjed om det!

Fra tidlig fikk vi lysten til å kjøre nedover og søkte råd og erfaringer hos mange kilder. Fra andre erfarne, Speed-forhandleren, Svein Berli i MC-Avisa hadde gode tips og NMCU sin hjemmeside fortalte oss hva, og hvordan man burde pakke.

Å starte turen med en sykkel som har fått sin gjennomgang og service hos sin forhandler er en sikkerhet. Gjerne innkjørte nye dekk tilpasset forholdene og kjørelengden. Vi har turer på totalt mellom 4 og 5000 km. 

Planleggingen om vinteren er en fin aktivitet. Da kan man gjøre avtaler, bestille og forberede turen. Vi har gjort våre valg som er å ta tog gjennom Tyskland, våkne klare og opplagte nær alpene. Nå for tiden har ØBB, (Østerrikes NSB/YR) tog fra Hamburg over natten til Wien. Så starter den egentlige turen der. Det skal sies at vi arbeider og bruker hele sommerferien, alle fire ukene. Da har vi god tid for innlagte kjørefrie dager og andre opplevelser. Alle må se hva de har til rådighet. 

Dernest bestiller vi hoteller allerede i januar etter en ønsket løype. Da vet vi hvor vi skal være. MoHo, MotorradHotel, www.moho.info/en  er en kjede for oss motorsyklister, (se faktaboks) og vi skal forklare hvorfor vi foretrekker å bestille flere overnattinger i stedet for å lete etter overnatting hver dag og så ta videre. Se også: www.mcavisa.no hvor det er artikler om MoHo og erfaringer. Det er hoteller i Tyskland, Østerrike, Italia og ett i Kroatia. Vesentlig oppe i fjellene.

MoHo tilbyr motorsyklister et sosialt samvær med entusiastisk vertskap. Nye kjennskap og vennskap kan utvikles! Et MoHo hotell skal inneha fasiliteter ifølge krav hvert år, som vask av sykkel, verkstedtilbud, turforslag, guidete turer, leie av sykler, lokal kjennskap og masse kveldshygge. Noen har svømmebasseng eller Wellness-tilbud. Ofte ligger de unna storbyer med naturen tett innpå. Hjemmesiden har et hav av informasjon!

Ved frokosten får man muligheter for valg av middag, da vet både hotellet og du hva du får når du kommer tilbake etter opplevelser. Noen ganger vet du ikke helt sikkert hva menyen sier, men alt er egentlig meget godt laget, og lokalt! Etter en god tur opp og ned fjellsider kan du slappe av i et svømmebasseng eller kanskje bestille spa? En kald øl venter etter turen!

Vi har besøkt flere av MoHo sine hotell. Felles for dem alle er en entusiasme for å huse motorsyklister med gode fasiliteter og turforslag, gjerne også med å laste inn GPS-turer, noen hotell er behjelpelig med sin egen PC og hjelper gjerne. Å kunne kjøre sin egen tur er viktig dersom man ikke ønsker å følge en gruppe. Et tip er å alltid sette hotellet du bor på som Hjem. Da finner du alltid tilbake! Dette går man glipp av dersom man ikke kommer tilbake til hotellet, men må lete etter en seng på ettermiddagen og så dra videre.

Mat og drikke

Vi lærer og smaker de lekreste retter med smaker og utseende som er noe uvant for norske munner, men til og med undertegnede, som er noe skeptisk til ukjente matretter, blir henrykt over smaker, utseende og den entusiasme og kjærlighet det blir lagt i å tilberede mat!

Alle steder blir det brukt lokale råstoffer, og retter blir ofte av lokal utforming.  Vi har reist i flere uker uten å spise den samme retten to ganger. Maten blir kunstnerisk anlagt. Vi kunne sjeldent lese av spisekartet hva vi ville få, fordi det var mange ukjente matnavn. Men etter en forespørsel og forklaring ble vi nysgjerrige. Forfatteren har vel sjeldent forsynt seg så mye fra salatbuffeen. Norske poteter ser du nok ikke, men semule i mange varianter får du.

Naturligvis er det forskjell på kjøkkener, men maten er velsmakende, viner blir anbefalt og ølet er kaldt og godt. Prisen ved halvpensjon blir om lag 120 kroner per person for en fire retters.
Mat midt på dagen tar vi ved en restaurant, husk bare siestatider!

Turer bør ikke planlegges for lange, men etter tanken: å kunne dreie hjelmen for å se seg om, kanskje til og med stoppe! En tur mellom to hoteller hadde vi gjennomsnittsfart på 45 km/t over 160 km.

En annen dimensjon er å fotografere. Når du kommer hjem med utallige bilder fra Dolomittene, fjellformasjoner, stupbratte fjellsider, turkise innsjøer og fjelloverganger og ser gjennom dem, er det helt flatt to-dimensjonalt! Det er en fysisk følelse å komme ut fra skogen og se rett inn i en 1000 meter fjellside! Folk som ikke har vært der, er høflig likegyldige og ser på med pliktfølelse. Så vi har nesten sluttet med å ta bilder, men lagrer dem på minnet inne i hodet, godt sikret der. Så kan vi snakke om det med hverandre om opplevelsene. 

Å oppføre seg høflig i et annet land er en selvfølge. Vi er gjester, og folk anstrenger seg for at vi skal ha det bra og oppleve reisen som et godt minne. Respekt for fartsgrenser er også utbredt. Der det er skoler og tettsteder, skal farten ned. Derimot er grensene utenfor byene høyere enn her hjemme, så sterkt kan det gå.

Å være fra Norge og ha norsk flagg på sykkelen er en nøkkel til å få kontakt og gode historier. 

Vi kan bare si: Ta sjansen, kjør forsiktig og ikke fortere enn at du kan vri på hjelmen mens du kjører. Nyt turen!

Vennlig hilsen  Kirsti Holden (66) og Tore Bergstrøm (67 år)


Fakta om MOHO

MoHo, Motorrad Hotels, er en kjede av forskjellige hoteller og haus som godkjennes hvert år. Det er 55 overnattingssteder i 2019. De er kategorisert med HJELMER  og ikke vanlige stjerner!

Du kan booke én eller flere netter, eller en tilbudspakke. Mange verter er selv mortorsykkelentusiaster og tar gjerne en guidet tur. Hotellene skal ha fasiliteter som passer MC som: Garasje, vaskemuligheter, tørkerom, turforslag (også for GPS), dekkservice-forhandlere, hjelp til verksted, oljetilbud, motorsykkelleie og utleie av vanlige sykler, i tillegg til andre tilbud.

MoHo er i Østerrike, Italia, Tyskland Sveits og ett i Kroatia. Mange tar med familie og bor på samme sted i en uke. Bestill gjerne i god til for å være sikker! Både hoteller, turer, tilbud, service, GPS-nedlasting og masse mer.

Du finner MYE informasjon på