Norden 901 Expedition, verdens beste kompromiss?

Tekst: Kyrre Hagen. Foto: Frode Vestervind og Viggo Carlsen

Husqvarna Norden 901 Expedition – bare kjenn på navnet! Merket med svensk opprinnelse har herjet på cross- og endurobanene lenger enn de fleste, men de har også den sykkelen som kanskje kombinerer tur- og terrengegenskaper best i klassen. Dette er sykkelen med alt som trengs for den virkelig lange ekspedisjonen: passe lett, massevis av krefter, smidig, rask og komfortabel. Denne pakken kombinerer virkelig mye. Er dette verdens beste kompromiss?

Da Husqvarna Norden 901 kom på markedet i 2022, var jeg den første i Norge som prøvekjørte den. Jeg likte det herlige utseendet, som kombinerte det moderne med det klassiske. Den runde frontlykten, som nå kjennetegner alle de vei-orienterte syklene fra Husqvarna, kom i en ny innpakning assosiert med opphavet – Paris-Dakar-syklene fra 80- og 90-tallet. Sykkelen hadde tøffe fargekombinasjoner og en diger logo som stammet fra firmaets opprinnelse. Den viste med all tydelighet at dette var en ny Husqvarna. På det hvite sidepanelet under setet manglet bare startnummeret. Jeg må innrømme det – testturen ga en aldri så liten forelskelse. Utseendet på Norden tiltalte meg veldig, og de gode touringegenskapene likeså. Setet, sittestillingen, førermiljøet og vindavskjermingen var etter min mening helt ypperlige. I salen fikk jeg en slags kongefølelse. Norden 901 var en røff og litt bamsete motorsykkel som gjorde at jeg bare ønsket å kjøre langt. Bare noen småting manglet for min del – og disse er på plass i Expedition.

Sykkelen lastet opp for et fem dagers langt eventyr.
At jeg trives på Norden 901 Expedition fra første stund er det liten tvil om.

Adventure = Kompromiss
Å bygge en motorsykkel beregnet for det jeg forbinder med adventure, er vanskelig. Sykkelen skal fungere til mange formål, og ett av dem er tradisjonell touring – timevis på vanlige asfaltveier, som jo er det de aller fleste av oss kjører mest på. Til dette ønsker mange en motor som er stor nok til at slik kjøring blir komfortabel og rolig. I tillegg må sykkelen ha god vindskjerming, slik at du ikke blir helt tullete av fartsvinden. Den må også ha et godt sete og en ergonomisk sittestilling.

Førermiljøet er svært oversiktlig, med en god TFT-skjerm og brytere vi kjenner igjen fra KTM. Betjeningsknappene er gode, og jeg liker spesielt godt at du kan navigere i alle menyer med bare fire knapper. Hvorfor gjør ikke alle det like enkelt som dette? For kjøring der du skal tilbakelegge mange mil på motorvei, er det også ønskelig med cruise control. Alt dette har Norden 901 Expedition. Den 19-liters tanken gir deg dessuten en rekkevidde på opptil akseptable 400 km.

Å reise betyr så mye – fra å pakke helt minimalistisk for en kort tur på TET-løyper, til den lange ekspedisjonen der du skal være borte mye lenger. Det er stor forskjell på å reise minimalistisk, der du sover i hengekøye og har med deg et minimum av utstyr og bagasje, og en større ekspedisjon der du ønsker å ha med deg mer oppakning. En skikkelig adventure-sykkel skal takle begge deler. Begge disse scenariene passer for Norden 901 Expedition.

Å være på reise med Expedition fra Husqvarna passer meg bra. Suse rundt uten alt for mye plan passer oss begge.
Når veien svinger er ikke Expedition vanskelig å be. Den er rask og kvikkstyrt.
Det er bare å mate på når vi er blitt skikkelige venner..

Agility

I dette ordet legger jeg at sykkelen skal ha egenskaper som gjør den i stand til å takle mer krevende hindringer, som partier med svært dårlig vei. Her kommer faktorer som tyngdepunkt, lang fjæringsvei, stor bakkeklaring og dekkvalg inn. Sykkelen må tilby en romslig, oppreist kjørestilling som gir deg mulighet til å stå og kjøre i teknisk krevende partier. Det må være lett å bevege seg for å balansere sykkelen gjennom utfordrende terreng. Hjulene er selvsagt 21″ foran og 18″ bak – og de er slangeløse. Et stort 21-tommers forhjul er noe av det første jeg ser etter når jeg skal avgjøre om det er en ekte eventyrsykkel eller bare en «look-alike». Alle disse egenskapene har Norden 901 Expedition.

Leken

Mange liker å bruke sykkelen til mer teknisk kjøring helt uten oppakning. Det å forsere vanskelige partier på en liten kveldstur er både morsomt og lærerikt – og det holder kjøreferdighetene ved like. Et annet scenario er en rask asfalttur på skikkelig svingete veier. Norden 901 Expedition er, etter min mening, leken. Kraftig, men kontrollerbar. Ikke for stor og ikke for tung. Kvikk og letthåndterlig inn og ut av kurver og hindringer. Det er ingen problemer med å leke litt med en Husqvarna Norden 901 Expedition.

Adventure-elektronikk

Pakken består av mye teknologi og støttesystemer. Sykkelen har krengningssensitiv elektronikk, takket være en seksakset IMU. Dette inkluderer kurve-ABS, anti-wheelie og ni-trinns traction control. I tillegg har Norden 901 cruise control og quickshifter (opp/ned). Instrumentpanelet er en 5″ TFT-skjerm. Bremsesystemet er Bosch Cornering ABS med både Street- og Offroad-modus. Sykkelen har også Cornering Motorcycle Traction Control (MTC) og fire valgbare kjøremoduser: Street, Rain, Offroad og Explorer.

Både ABS og traction control er hjelpemidler vi kan ha god nytte av. Men når du kommer ut på virkelig dårlig underlag, ønsker du å ha full kontroll selv. Dessverre tillates det ikke å slå av all ABS, men muligheten til å deaktivere ABS bak er et must. En erfaren gruskjører vil kunne stoppe mye raskere på løst underlag uten ABS. Traction control ønsker du heller ikke når underlaget er løst – det kan gjøre det vanskelig å komme seg gjennom sandpartier.

Norden 901 Expedition gir deg muligheten til å slå av alt unntatt ABS på forhjulet. I tillegg kan du justere traction control til akkurat det nivået du ønsker, samt tilpasse gassresponsen. Norden har derfor, etter min mening, en svært god elektronikkpakke – tilpasset adventure. I Offroad-modus kan traction slås av og på, og du kan justere gassresponsen. I Explorer-modus kan du finjustere traction i hele ni nivåer.

Motoren er fortsatt den kvikke 889 cc parallell-twin-motoren med 105 hk toppeffekt og 100 Nm dreiemoment.
21 tommers framhjul skiller klinten fra hveten i adventureklassen.

Oppgradert Norden

Norden 901 Expedition kom i 2023. Motoren er fortsatt den kvikke 889 cc parallell-twin-motoren med 105 hk toppeffekt og 100 Nm dreiemoment, men sykkelen fikk akkurat de oppdateringene jeg savnet på den første modellen. Den fikk WP APEX 48 mm Explorer-gaffel foran og en oppgradert bakdemper, som ga sykkelen 20 mm lengre fjæringsvei. En kraftig beskyttelsesplate kom på plass under motoren, og i tillegg fikk sykkelen en bedre vindskjerm – tilpasset touring.

Den litt bamsete modellen ble med de lengre «beina» både slankere og mer atletisk. Sammen med ny lakkering og dekaler fremsto den lekrere enn noensinne.

Ekstrautstyr

Husqvarna tilbyr selvsagt et bredt utvalg av ekstrautstyr til sykkelen. Her finner du ulike eksospotter, beskyttere for bremser og radiator, midtstøtte, forskjellige seter, rally-fothvilere, styreforhøyere, ulike bagasjeløsninger, hjul og mye mer. Det finnes også en kommunikasjonsenhet som lar deg koble til telefonen din og styre funksjoner via instrumentpanelet – inkludert musikkavspilling.

Akrapovic finnes på tilbehørslista fra Husqvarna.

På ekspedisjon med Expedition

For denne testen tar jeg med meg Norden 901 Expedition på et lite eventyr – en femdagers ekspedisjon. Å kunne ta en motorsykkel på en slik tur, uten detaljplanlegging, er nettopp det denne sykkelen er laget for. Demosykkelen fra Speed er utstyrt med originale sidevesker, noe som raskt gir meg en utfordring når alt campingutstyret skal med. Heldigvis har Expedition et romslig bagasjebrett, som gir mulighet til å laste på en stor bag.

Skal du på tur med minimalt med utstyr, fungerer de originale mykveskene greit. Men til en ekspedisjon rommer de rett og slett for lite. Før avreise demonterer jeg gummien på fothvilerne – disse er det bare asfaltfolket som har nytte av. For oss som vil ut på mer rufsete underlag, er maksimalt grep under føttene viktig. I tillegg gir det en lavere fotstilling, noe som er en fordel for oss lange førere.

Nå er jeg endelig klar, og klatrer opp på den elegante, atletiske og forholdsvis slanke motorsykkelen.

Endelig er jeg på skikkelig tur med den største Husqvarnaen. Den liker seg på bortgjemte veier.
Det er slik det skal være på et skikkelig eventyr.
Norden tar seg en hvil på norges bratteste veistrekning.
På tur gjennom skogen på den store Husqvarnaen.

Førsteinntrykk og kjøreopplevelse

Expedition imponerer meg fra første stund. Motoren drar som et uvær – fra 5000 omdreininger skyter den i vei og løfter lett framhjulet fra bakken. Elektronikken griper imidlertid raskt inn og setter det ned igjen. Jeg elsker denne LC8-motoren, som byr på rikelig med effekt og dreiemoment. Til å være en 889 cc-motor er dette imponerende raskt. Jeg gir motoren toppkarakter når det gjelder ytelse.

Jeg tester kjøreprogrammene Rain, Street og Offroad, som er godt tilpasset ulike underlag. Sykkelen har også et Explore-modus, med flere innstillingsmuligheter. Girkassen fungerer ypperlig, og sammen med quickshifteren gir den presis og rask giring. Chassiset er svært manøvrerbart, og sykkelen lar seg lett kaste inn i svingene. Samtidig er den komfortabel og fin ved roligere turkjøring. Vektfordelingen virker svært god, og tyngdepunktet oppleves som forholdsvis lavt – til tross for at sykkelen er høy.

I godt driv gjennom skogen. For en herlig eventyrsykkel.

Bremser og dempere

Jeg tester de firestemplede bremsene grundig ved et par anledninger. De er lette å dosere og har godt bitt, noe som gir meg tillit til sykkelen. Å kunne stoppe effektivt er en forutsetning.

Demperkomponentene fungerer utrolig godt, og jeg synes de er en klar oppgradering fra standardvarianten. De holder god kontakt med underlaget, og er faste og presise når sykkelen presses ved aktiv kjøring – samtidig som de svelger hindringer når det trengs. Både foran og bak har du justeringsmuligheter for kompresjon og retur.

Komfort og ergonomi

Selv om jeg er 188 cm høy, sitter jeg godt på sykkelen. Setehøyden er justerbar – fra 887 til 907 mm – men setet er også ganske bredt. Dette betyr at sykkelen ikke nødvendigvis passer for de korteste førerne, men det finnes tilvalg og tilpasninger som kan hjelpe.

Vindskjermen er høy og har et stort, firkantet hull midt i. Dette fungerer overraskende bra for meg og gir god vindbeskyttelse. Den brede tanken gir også en viss skjerming for føttene. Fotpinnene er passe kraftige og egner seg godt til stående kjøring. Ergonomien er behagelig nøytral, med en fin, oppreist sittestilling. Setet er i særklasse – bredt og komfortabelt der det gjelder.

På grus

Fem dager på tur betyr mye grusveier. Vi kjører i et område jeg kjenner godt, og det betyr massevis av grus. Jeg setter sykkelen i Offroad-programmet og slår av ABS på bakhjulet – det er det eneste valget du har når det gjelder ABS, da det ikke er mulig å deaktivere den foran. Deretter slår jeg av traction control og er klar for grusen.

Den trives på grusen, og har krefter i massevis.
Med riktige innstillinger legger du nesten så lange sladder du ønsker.

Motoren er kvikk, og jeg kan nesten legge så lange sladder jeg vil. Innbremsingene på grus er udramatiske, selv om bakhjulet logrer når det låses. De solide 21- og 18-tommers eikehjulene gjør at du fritt kan velge dekk som takler selv det mest krevende terreng – forutsatt at de er slangeløse. Originalt leveres sykkelen med Pirelli Scorpion STR-dekk, et kompromiss som fungerer bra på de fleste underlag. Offroad-programmet tillater en god del hjulspinn, men i Explore-modus kan du virkelig finjustere hvor mye traction du ønsker. Fjæringsveien på 240 mm understreker at dette er en sykkel som kan ta seg frem over kupert og krevende underlag.

Med 21-tommers forhjul krabber du greit over ulendt underlag – noe vi får erfare når vi skal ta oss ut til en plass som er perfekt egnet for å slå camp. Avstanden mellom styre og fothvilere er god, både horisontalt og vertikalt. Alt i alt vil jeg si at denne sykkelen virkelig fungerer godt på grusveier og rufsete underlag. Noen endurosykkel er den ikke, men du kan legge lange grussladder bak deg med denne – og det gir en herlig følelse. Sykkelen kjennes forutsigbar, med god vektfordeling. Den er kvikk og lett å manøvrere.

En nyforelsket motorsykkeljournalist.

Testføreren mener

Jeg må bare innrømme at jeg er litt forelsket i denne modellen fra Husqvarna. Sykkelen er så elegant at jeg følte meg litt stolt over å kjøre den. Touring- og adventure-egenskapene er svært gode. Sykkelen kjennes kvikk og agil. Den litt bamsete følelsen jeg kjente på standardvarianten er byttet ut med noe mer atletisk. Sykkelen er rett og slett drit-tøff, og fungerer etter min mening utrolig bra til det den er bygget for – de lange eventyrene, men også de raske kveldsturene.

Mine tilpasninger ville vært et helt rallysete, som gir flere muligheter for å plassere seg, og fothvilere som er et par centimeter lavere. Utover dette ville jeg utstyrt sykkelen med noen mer romslige softbags med toppinnlegg, á la Kriega OS-32. Deretter hadde jeg reist på tur – og ikke kommet hjem før om ti år, dersom jeg hadde hatt sjansen.

Fem dager på tur ble et eventyr, og spør du meg, er Husqvarna Norden 901 Expedition for øyeblikket det beste kompromisset av en adventure-sykkel når du tar ytelser, utstråling og pris med i beregningen..

Eventyrsykkelen på eventyr

Spesifikasjoner:

Pris: Kr 216.500,-

MOTOR:              889 cm³ 2 sylindret, parallel twin

Slaglengde 68.8 mm Diameter 90.7 mm

Effekt:                  105hk    77 kW – 8000

Dreiemoment: 100 Nm – 6500

Antall gir:            6

CO2 utslipp        103 g/km

Forbruk:              4.5 l/100 km

Sekundært utvekslingsforhold: 16:45

Starter: Elektrisk starter

Clutch: Kabelbetjent PASC slipperclutch

Kompresjonsforhold: 13,5

Motorstyringssystem: Bosch EMS med Ride-by-Wire

Chassis

Vekt (uten drivstoff): 214,5 kg

Tankkapasitet (omtrentlig): 19 liter

Akselavstand: 1 529 mm

Bremseskive foran (diameter): 320 mm

Bremseskive bak (diameter): 260 mm

Forbrems: 2 x 4-stempels kalipere, radialmontert, bremseskive

Bakbrems: 2-stempels flytende kaliper, bremseskive

Kjede: 520 X-Ring

Rammedesign: Krom-molybden-stålramme med motoren som bærende element, pulverlakkert

Forhjulsoppheng: WP XPLOR-USD, Ø 48 mm

Bakkeklaring: 270 mm

Styre: Aluminium, konisk Ø 28/22 mm

Bakhjulsoppheng: WP XPLOR-monodemper

Setehøyde: 887/907 mm

Styrevinkel: 64,2°

Bakrammedesign: Krom-molybden-stål gitterramme, pulverlakkert

Fjæringsvei (foran): 240 mm

Fjæringsvei (bak): 240 mm

Hjul: Eikefelger med slangeløse aluminiumsfelger

Akselavstand: 1 529 ± 15 mm