Y-AMT Yamaha automated manual transmission

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Y-AMT / Nyhet

Nyhet fra Yamaha!

Yamaha har lenge vært i forkant når det gjelder motorsykkelinnovasjon. Hvert trinn i selskapets teknologiske utvikling strekker seg mot å tilby kundene en mer oppslukende kjøreopplevelse og enda mer glede til føreren.

De har nylig lansert en banebrytende innovasjon innen girkasseteknologi for motorsykler, med deres nye Y-AMT (Yamaha Automated Manual Transmission). Denne nyvinningen lover å revolusjonere kjøreopplevelsen, ved å kombinere presisjonen til en manuell girkasse med bekvemmeligheten av et automatisk system. Løsningen markerer starten på en ny æra for Yamaha, og introduserer en avansert girskifteteknologi og en ny dimensjon til sportslig kjøring.  

Dette gjøres ved å levere lineære girskift og den mest engasjerende kjøreopplevelsen med en smidig, fingerbetjent manuell giring, eller helautomatisk giring med to moduser.

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Y-AMT / Nyhet

Raske og presise girskift med ett knappetrykk

Girskift for hånd, i motsetning til kombinasjonen fot og hånd, er ikke bare raskere, men krever mindre betenkningstid.

Føreren kan dermed ha hyperfokus på gass- og bremsekontroll, nedleggsvinkel, kroppsposisjon og veigrep. Det vil derfor ikke være gir pedal på Y-AMT-modeller. Dette betyr at føreren ikke trenger å bevege venstre fot fra fotpinnen, og i stedet fokusere på kroppsposisjon og vektfordeling gjennom pinnene for bedre kontroll over motorsykkelen, spesielt i svinger.

Y-AMT-systemet gjør det mulig å justere maskinens karakter og egenskaper etter førerens preferanser og rådende veiforhold, med et valg mellom:

  • MT: En fingerbetjent manuell girskiftemodus
  • AT: Helautomatisk modus
Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Y-AMT / Nyhet

En manuell girkasse (MT) gjør raske og presise girskift med bare ett trykk på en knapp uten å måtte betjene en clutchhendel manuelt. Girskiftene styres med pekefingeren og tommelen, via to fingerspaker – en pluss-spak for oppgiringer og en minus-spak for nedgiring. For bedre kontroll ved sportsligere kjøring, kan pluss-spaken også dras for opp-giring, og skyves for ned-giring kun med bruk av pekefingeren. Man slipper å bruke tommelen, og kan dermed opprettholde kontrollert grep om styret. Spakens størrelse, posisjon og utslag er designet for bruk med hansker og betyr at bare et minimum av fingerbevegelser er nødvendig for å utføre girskift.

MT maksimerer kraftegenskapene til Yamahas motordesign i crossplane-konseptet og sportsligste kjøremoduser, og er utviklet for å gi økt kjøreglede ved sportslig kjøring. De raske og presise girskiftene er mer konsekvent enn når du bruker selv den nyeste quickshifteren, og den dynamiske og adrenalinstinne sportslige kjøringen kan bli en enda bedre kjøreopplevelse for føreren.

Ved hjelp av helautomatisk girkasse (AT) kan førere velge mellom to programmer som passer til forskjellige kjørescenarier, som enkelt velges når som helst  via en dedikert tommelbetjent «modus»-knapp.  

Den automatiske modusen har to innstillinger:

D+ for sportsligere kjøring med høyere turtall, og D for jevnere, mer avslappet kjøring som passer til pendling eller lange distanser.

Denne dual-modus-fleksibiliteten sikrer at Y-AMT dekker et bredt spekter av kjørestiler og preferanser.

Også i AT-modus, kan føreren velge å skifte gir manuelt når som helst ved ganske enkelt å bruke fingerspakene. I alle tilfeller leverer Y-AMT konsekvent lineære girskift, slik at føreren kan fokusere på kroppsposisjon, sving, brems og akselerasjon, enten du kjører i byen eller på landeveien.

Dette systemet eksemplifiserer Yamahas Jin-Ki Kanno-filosofi, som vektlegger en harmonisk forbindelse mellom fører og maskin. Y-AMT-utstyrte motorsykler vil markere et skifte i oppfatningen av hvordan motorsykler kjøres, noe som resulterer i en enda mer engasjert kjøreopplevelse og Kando, et japansk ord som uttrykker følelsen av dyp tilfredshet og intens spenning som oppleves når man møter et produkt av eksepsjonell verdi, kvalitet og ytelse.

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Y-AMT / Nyhet

Forskningsdrevet ny teknologi

Yamaha har tidligere vært i forkant av automatisk girskift på motorsykler, og utviklet YCC-S-systemet (Yamaha Chip Controlled Shift) for FJR1300-sportstoureren for nesten to tiår siden. YCC-S hadde et automatisk hydraulisk clutchaktiveringssystem som gjorde det mulig for føreren å skifte gir manuelt ved hjelp av en fingerbetjent girhendel. På mange måter var YCC-S forut for sin tid. Som et resultat av Yamahas teknologiske utvikling, er Y-AMT klar for å endre opplevelsen av sportslig kjøring. Y-AMT-systemet er den mest sportslige løsningen i tohjulssegmentet, og gir et innovativt alternativ for neste generasjon motorsyklister som ønsker dynamikken og ytelsen til en manuell girkasse, samtidig som de får bekvemmeligheten av en helautomatisk girkasse.

I motsetning til det hydraulisk aktiverte YCC-S-systemet, bruker Y-AMT to elektriske styrekomponenter for å håndtere funksjonene som tradisjonelt utføres av førerens venstre hånd og fot. Systemet veier bare 2,8 kg og er designet for å være en slank og lett installasjon. Dette sikrer at Yamahas velkjente filosofi om kompakte chassisdesign er intakt med en motor som ikke er bredere, beholder den lette følelsen av en konvensjonell motorsykkel, og bevarer maskinens håndterbarhet eller ytelse. Ved å arbeide sammen med Yamahas «ride-by-wire» gasskontrollsystem (YCC-T), valgbare kjøremoduser og cruisekontrollfunksjoner, kan en Y-AMT-utstyrt motorsykkel konfigureres for alle typer kjøring. Der tidligere lignende girkasser for motorsykler normalt har vært rettet mot touring-modeller, har Y-AMT blitt utviklet for å forbedre den sportslige kjøreopplevelsen, slik at føreren kan fokusere på de mer spennende aspektene ved turen.

Y-AMT er satt til å bli integrert i ulike Yamaha modeller, med mål om å forbedre både ytelsen og gleden ved motorsykling for førere på alle ferdighetsnivåer. Denne teknologien er spesielt egnet for de som søker spenningen ved sportslige kjøreturer, samt de som ønsker bekvemmeligheten av automatgir i daglig pendling.

Speed Motorcenter / Speed MC / Sandefjord / Y-AMT / Nyhet

Tekniske høydepunkt

  • Manuell girskift via fingerbetjent vippebryter
  • To automatiske girskiftmoduser: D+ (sportsligere girskift) og D
  • Automatisk clutch og girskift aktivert av en
    elektrisk motor
  • Vekt: 2,8 kg

For mer informasjon, kom innom vår butikk eller ta kontakt med vår Yamaha-ekspert:

Odd Aarhus: odd@speedmc.no / tel:+4793407326

Author
Skrevet av Elisabeth Saglie Nilsen

Media og kommunikasjon i SpeedMC. Ny i MC- bransjen! Utdannet Digital Markedsfører og Webdesigner.