Kawasaki Versys 1100 SE
Tekst: Kyrre Hagen Foto: Kyrre Hagen og Lenka Leginova
Endelig er testsesongen her, og spesielt gledelig er det at Speed nå har tre merker i porteføljen. I år skal det bli spesielt morsomt å teste de nye merkene Kawasaki og Husqvarna.

For meg er Kawa ensbetydende med grønt. Ingen andre merker kler grønnfarger på en bedre måte enn den japanske produsenten. Det har blitt et herlig grønt hjørne i lokalene på Speed, og med entusiasmen de ansatte nå viser «eier» de nå dette merke. At Kawasaki kan lage motorsykler vet vi, for det er ikke uten grunn at mange av modellene har blitt ikoniske klassikere. Sykler som nærmest varer evig og bare stiger i verdi. Fra barndommen husker jeg at de aller tøffeste gutta kjørte Kawasaki Z 900. En legende som har overlevd gjennom alle tider, og har gjenoppstått som i SR versjonen, like vakker som de første modellene.

Kawasaki kan også lage tursykler, og Versys 1100, som blir den første Kawaén jeg tester for Speed. Navnet er forkortelsen for Versatil, som betyr at den er egnet eller brukelig til mye. Dette er en oppreist sykkel med lekne 17 tommers hjul. Versys 1100 er nesten identisk med forgjengeren Versys 1000, som jeg testet i 2021. Hvor store er egentlig forandringene?
Hva er nytt?
Målet til Kawasaki har vært å lage en bedre sykkel uten å øke prisen nevneverdig. Den største forskjellen er gjort i motoren, der slagvolumet er øket fra1043 til 1099 cc. Boringen er beholdt, men slaglengden er nå endret fra 56 til 59 mm. I tillegg er kompresjonen øket fra 10,3 : 1 til 11,8 : 1. Dette gjør egentlig ganske mye, og har ført til en omprogrammering av ECU, og ny redesignet girkasse. Endringene er gjort for å få forbedring i mellomregisteret. Lengere luftinntak og tyngre svinghjul påvirker også. Den nye motoren har øket dreiemomentet med 10 Nm, og effekten med 13 hk. Den største forbedringen er i området 4 – 7.000 omdreininger. 1100en er med dette mer langbeint. Borte er vibrasjonene som oppsto mellom 4 – 5.000 omdreininger på den gamle modellen.

Ut over dette er det gjort noen små forbedringer på bremsene. Foran har de samme diameter, men er endret fra bølgeformede til runde skiver, Bak er diameteren øket fra 250 til 260 mm. Til sammen skal dette forbedre bremsene.
Utseende:
Versys 1100 gir seg ikke ut for å være noe annet en den er. En Kawa beregnet for asfalterte veier. Utseende er aggressivt, moderne og kantete. Den ser ut som en sportssykkel, men er høyere. Kåpe, hjul, bremser og fjæringer avslører sportslige ambisjoner. Potta ligger lavt på høyre side, med god plass til sidevesker over. Sykkelen har også bagasjebrett med feste til toppboks. Potta er så fin at det etter min mening ikke er noen grunn til å bytte den ut. Ramma er skjult med unntak av partiet der passasjerens fotpinner sitter.

Begge hovedlyktene har nærlys, fjernlys og markeringslys. I tillegg er kurvelys innebygget i kåpen. Hvert av de tre lysene er justert i forskjellige vinkler, og de tenner automatisk etter hvert som nedleggsvinkelen økes. Alt lys er LED. Ekstralysene er ikke like elegante, men fremstår som litt gedigne, og med festebeslagene unødvendig grove. Det ser nesten ut som de har kommet på at sykkelen skulle ha dette etter at designet var ferdig. Bryteren er heller ikke spesielt elegant plassert.

Nytt på 1100rn er også et USB-ladeuttak på styret. Dette vil tippe bli erstattet med et litt mer diskret av fremtidige eiere. Instrumenteringen på Kawawén er pen. Kombinasjonen med analog turteller og led display er flettet i hverandre på en fin måte. Det digitale instrumentet kan varieres mellom to oppsett, men det som matcher turtelleren er desidert tøffest. Instrumentet har også en stor skygge, som skal beskytte dette mot irriterende refleksjoner. Bra Kawasaki, mette finner vi ikke på så mange andre modeller.

Japanerne er glade i knapper på styrehendlene og Kawasaki er intet unntak. Første gang på en ny modell kan derfor bli litt overveldende for mange, men når du først har gjort deg kjent med dem, er det nesten latterlig enkelt. Spør du meg kunne Kawasaki gjerne forenklet noe. Knappene virker ellers å være i god kvalitet, og styring av både kjøremoduser, demper-oppsett og cruisekontroll er enkel. Innstilling av varme i holkene ble jeg ikke like venner med.
Sete på Versysén er behagelig. Passe mykt og passe bredt. Kawasaki har virkelig tenkt på passasjeren. Toppboksen har en god ryggpute, og på sidene er det solide håndtak å holde seg fast i. Sete er støpt i et, og jeg må innrømme at den hadde vært enda mer versatil, om førersete hadde hatt justeringsmuligheter i høyden.

I tillegg til toppboks har sykkelen pent integrerte sidevesker med lakkerte sidepaneler. Det beste med disse veskene, er at det blir lite å bære med seg inn på hotellrommet når du er på tur, det er nemlig ikke all verdens plass i dem, men her skiller ikke denne sykkelen seg fra konkurrentene, som har det på akkurat samme måte. Ut over dette har motoren blitt sort på 1100 varianten, i stedet for mørk grå. En litt unødvendig forandring etter min mening, da jeg likte den gamle motorfargen godt.
Versys 1100 har både midt og sidestøtte. Jeg tester alltid midtstøtta om en slik finnes, og i dette tilfelle får denne terningkast seks. Det er virkelig lett å få denne sykkelen opp på midtstøtta.

Versys 1100 har en Bluetooth chip integrert i instrument panelet. Dette muliggjør en trådløs oppkopling mellom sykkelen og førerens smartphone. Med applikasjonen “RIDEOLOGY THE APP,” kan de fleste av instrumentets funksjoner leses av og endres via telefonen. Du kan også lagre kjørerutene, og se siste posisjon der sykkelen var koblet til telefonen din- Nytt i år er at appen også kan kontrolleres med stemme.
Prøvekjøring:
Modellen Speed har til prøvekjøring er SE LT. Modellen med mest utstyr, deriblant KECS, elektronisk justerbar fjæring. 1000 kubikken som jeg kjørte i 2021 var en S-modell med manuell innstilling av demperne, og jeg kan like godt først som sist avsløre at disse demperne sammen med den nye motoren utgjør en stor forskjell.

Jeg lar Versysen strekke ut på E-18 og reflekterer over hvor stabil sykkelen er. Vi cruiser av sted på cruisekontrollen som enda ikke er adaptiv, men heldigvis enkel å betjene. Som på den tidligere modellen legger jeg merke til hvor godt kåpene og vindskjermen beskytter. Vindskjermen er manuelt justerbar. Dette må gjøres i parkert tilstand. Festeskinnene til vindskjermen er ikke spesielt pene, men til gjengjeld sitter vindskjermen stabilt. Under den første delen av testen kjører jeg med vindskjermen ganske lavt, men etter å ha prøvd den i øverste posisjon justerer jeg den aldri ned igjen. Den passer meg rett og slett veldig bra, og gir god beskyttelse. Her vil de fleste kunne føle at det meste stemmer. Touring over lange distanser med denne vil medføre timevis med nytelse, og en liten skuffelse når dagen til slutt er over.
Dagen etter er det tid for mere underholdende småveier med mer svinger, og jeg er ivrig etter å komme avgårde. Det er fremdeles veldig tidlig på sesongen, så det gjelder å være forsiktig. Noen av veiene jeg kjører er fulle av sand og grus. I utgangspunktet hadde jeg nok forventet at sykkelen skulle være enda mere lettsvingt med 17 tommers forhjul. Her blir jeg litt overasket, for det er den ikke. Versys 1100 svinger lett for all del, men inntrykket som sitter igjen er i stedet hvor stabil den er.
Noe som virkelig er herlig og kult er det klassiske brølet når du lar sykkelen lange skikkelig ut. Motoren reagerer med et Kawabrøl; OOOUUUUÆÆÆÆÆHHHHH som blåser ut av eksospotta. Jeg må bare smile, og prøver gang på gang. At motoren har mer effekt i mellomregisteret er det liten tvil om. Under aktiv kjøring fungerer sykkelen bra, men dette ikke er noen sportsmaskin. Motoren reagerer kvikkere en før, men fremdeles ganske kultivert.

Det går opp for meg hvor mye bedre denne påkosta varianten, med elektroniske dempere er, sammenlignet med S varianten jeg kjørte forrige gang. Demperne stilles inn etter passasjerer og last mens sykkelen står på sidestøtta. Når valgene er gjort er det bare å kjøre. Demperne gir meg mye mere tillit en jeg opplevde på forrige S varianten, av 1000 kubikkeren. Joda: man får som regel det man betaler for.

En annen stor forbedringen er quickshifteren. Mens jeg opplevde den gamle som litt «klonkete», er den nye i en annen klasse. Nå er den veldig bra og fungerer godt i alle hastigheter. Dette er virkelig som natt og dag.
Neste forbedring er bremsene. Det er fremdeles ikke de beste i klassen, men bedre en sist. Bremser er ikke uviktig når du skal stoppe en 259 kilos jernhest med fører passasjer og bagasje i tillegg. De er fremdeles ikke ekstreme, men fult ut akseptable og fungerende. Det er stor forskjell på de tre kjøremodusene Sport, Road og Rain. Spesielt i Rain, er sykkelen særdeles beskjeden i reaksjonene, med myk og fin gassrespons. De elektroniske demperne påvirkes ikke av endringer i kjøremoduser. Lysene på sykkelen er gode. Du ser godt, og blir godt sett. Vi kjørte ikke i mørke, så kurvelysene fikk jeg ikke testet. Ekstralysene gjør sykkelen veldig synlig i trafikken.

Sittestillingen på sykkelen er bra, og gir deg god kontroll over sykkelen. Touringegenskapene dominerer over det sportslige, men sykkelen er også med når du vil kjøre aktivt. Når du parkerer, og ser sykkelen på avstand, ser du hvor bra den ser ut. Kawasaki har virkelig lagt ned arbeid i design og kvalitet. Noe annet som er kult er at ikke dette er dusinvare på samme måte som konkurrentene. Med en Versys vil du bli lagt merke til i lang tid fremover. Det er skikkelig kult.
Hva synes så fagpersonene på Speed Motorcenter om sykkelen?
Martin Gjekstad – Selger Kawasaki, Husqvarna og bruktsalg

Kawasaki Versys 1100 SE er en fullvoksen touringmaskin med overraskende sportslige egenskaper. Jeg forventer en sykkel som kombinerer komfort, kjøreglede og moderne teknologi på en måte som gjør at den passer like godt til langtur som til aktiv hverdag. SE-utgaven leveres med elektronisk fjæring, quickshifter og avanserte førerassistenter – som alt bidrar til å løfte opplevelsen bak styret. Dette er en sykkel for de som vil ha alt i én pakke: kraft, komfort og pålitelighet. Jeg tror kundene kommer til å sette mest pris på hvor balansert og kvikk den føles på veien – samtidig som den gir lyst til å kjøre mer.
Espen Sæle – Verksmester

Sykkelen ser ut til å ha god Kawasaki kvalitet over det hele. Den firesylindrete motoren leverer et skikkelig kult Kawasaki brøl fra innsuget. Hydraulisk clutch, lang fjæringsvei, komfortabelt sete, varmehåndtak, hendelbeskyttere, cruice controll og 21 liters bensintank forteller meg at dette er en skikkelig langtursykkel som jeg gleder meg veldig til å kjøre over mange vestlandsfjell i sommer. Den har en ekstra coating på lakken ved utsatte steder som selv-reparerer slitasje slik at lakken holder seg blank og fin lenge. Jeg ble imponert av lyset på sykkelen når jeg prøvekjørte denne en mørk vårkveld. Versys 1100 har service intervall hver 12000km eller en gang i året, det som kommer først. Er du nysgjerrig på hvordan Scottoiler fungerer har demosykkelen vår dette montert. Jeg syns dette ble veldig godt integrert i sykkelen, og det sørger for lang levetid og «vedlikeholdsfritt» kjede. Ett «må-ha» tilbehør på en touringsykkel med kjede.
Testføreren mener

Selv om denne «nye» sykkelen ligner forgjengeren på en prikk, har den fått betydelige oppgraderinger som merkes. Bedre drag i mellomregisteret, og en slikemyk quickshifter gjør kjøreopplevelsen mye bedre. Jeg har i tillegg fått konstantert hvor mye bedre demperene på denne er sammenlignet med de på den tidligere S-modellen. Det gjør heller ikke noe at bremsene er forbedret. Alt i alt fant jeg meg mye bedre til rette på denne forgjengeren jeg kjørte for noen år tilbake. Kvaliteten virker solid, og detaljene er fine. Kawasaki har ikke gjort noen revolusjon med modellen, men alle de små forbedringene bidrar til en bedre sykkel. Om du tror at du får en rampesykkel tar du feil. Kawaen er ikke like leken som jeg forvente av en sykkel med 17 tommers hjul, men den er heller ikke tungkjørt. Skulle det være noe ekstra på ønskelista mi måtte det vært justeringsmuligheter på sete. Alt i alt trygt valg, og en sykkel som vil bli lagt merke til. Den er rett og slett vakker, men mitt valg ville vært i grønt.
Spesifikasjoner:
Motor og girkasse
- Motor: 1099 ccm Rekkefirer, væskekjølt firetakt
- Effekt: 133 hk (97,1 kW) ved 9000 o/min
- Dreiemoment: 111,9 Nm ved 7600 o/min
- Kompresjon: 11,8 :1
- Boring x slag: 77,0 x 59,0 mm
- Ventiler per sylinder: 4
- Drivstoffsystem: Innsprøytning
- Ventilstyring: DOHC (doble overliggende kamaksler)
- Tenningssystem: TCBI med digital fortenning
- Smøring: Tvunget smøring, våtsump
Girkasse: 6-trinns
- Clutch: Assist og slipper-clutch
- Kraftoverføring: Forseglet kjede
Chassis, demping, bremser og hjul
- Ramme: Twin-spar aluminium
- Styrevinkel: 27°. Forsprang: 102 mm
- Framdemper: 43 mm opp-ned Showa-gaffel, KECS-elektronisk justering av retur og kompresjon, manuell forspenningsjustering og top-out-fjærer. Vandring foran: 150 mm
- Bakdemper: Horisontal back-link, Showa BFRC Lite demper med piggyback-reservoar, KECS-elektronisk justering av retur og kompresjon, samt elektronisk justerbar fjærforspenning. Vandring bak: 150 mm
Dekk og bremser
- Fordekk: 120/70-ZR17
- Bakdekk: 180/55-ZR17
- Forbremser: Dobbel 310 mm. skive2, ABS, fire-stempels kalipere, bølgeskiver (petal-style)
- Bakbremse: Enkel 260 mm. skive, ABS, én-stempels kaliper, bølgeskive
Fysiske mål og kapasiteter
- Kjøreklar vekt: 259 kg
- Effekt/vekt-forhold: 0,5639 hk/kg
- Setehøyde: 841 mm (laveste innstilling)
- Total høyde: 1529 mm
- Total lengde: 2271 mm
- Total bredde: 950 mm
- Bakkeklaring: 150 mm
- Akselavstand: 1519 mm
- Tankkapasitet: 20,82 liter